2 kesäkuun, 2022

Mitä vaihtoehtoja taloyhtiöillä on korjaushankkeen rahoitukseen?

Elämme maailmanlaajuisesti epävarmoja aikoja, kun keskuspankit miettivät kuumeisesti korkojen nostamista inflaation hillitsemiseksi ja tarvikepula nostaa hintoja sekä hidastuttaa toimituksia. Nämä kaikki vaikuttavat myös yksittäisten taloyhtiöiden korjaushankkeisiin ja niiden rahoitukseen.

Viime aikoina on uutisoitu myös pankkien nihkeästä suhtautumisesta lainanantiin taloyhtiöille, joissa on paljon sijoitusasuntoja. Rahoituspäätöksissään pankit huomioivat taloyhtiön koon, sijainnin, tehtyjen/tehtävien remonttien määrän ja taloudellisen tilanteen lisäksi enenevissä määrin myös omistusrakenteen.

Mittavan remontin yhteydessä taloyhtiöillä voi lainan lisäksi olla myös muita rahoitusvaihtoehtoja, kuten korjausvastikkeet/etukäteisrahoitus, hankeosuussuoritukset tai vaikkapa omaisuuden – kuten autopaikkojen – myynti. Taloyhtiöiden kannattaa myös selvittää, mitä avustuksia on mahdollista saada esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Mitä tässä tilanteessa olisi järkevä tehdä, kun taloyhtiössä on korjaustarve ja rahoitusta olisi saatava? Taloushallintofoorumin aikana kuulet mm. Ville Roihun (Danske Bank) ja Jari Etelämaan (Tilintarkastus J. Etelämaa) ajatuksia siitä, missä taloudessa mennään ja mitä kaikkea tulisi näinä aikoina ottaa huomioon, kun miettii alkaako mittavaan korjausremonttiin.

« takaisin edlliselle sivulle